top of page

İmar planı değişikliklerinin hukuka uygun olması idarenin tazminat sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİNİN VE BUNA BAĞLI OLARAK YENİ İNŞAATLARIN YAPILMASININ HUKUKA UYGUN OLMASI İDARENİN TAZMİNAT SORUMLULUĞUNU ORTADAN KALDIRMAMAKTADIR.

(10/06/2022 Tarih, 31862 Sayılı Resmi Gazete - AYM Kararı K.T: 16/03/2022 B:2019/25419)


- Başvuru, bitişiğine inşa edilen otoyoldan dolayı taşınmazda meydana gelen zararın karşılanmaması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.


- Kusursuz sorumluluk sebeplerinden olan “kamu külfetleri karşısında eşitlik” ya da diğer adıyla “fedakârlığın denkleştirilmesi” ilkesi, nimetlerinden tüm toplum tarafından yararlanılan idarenin eylem ve işlemlerinden doğan külfetlerin, sadece belli kişi veya kişilerin üstünde kalması durumunda, bu kişi veya kişilerin uğradığı zararların, kusuru olmasa dahi idarece, tazmini öngörmektedir.


- İmar planlarının değiştirilmesi ve plan değişikliğine bağlı olarak yeni yapıların inşa edilmesi ilgili bölgedeki taşınmazların değerini etkileyebilir. Taşınmazların kullanım durumunun değişmesinin veya fiziksel olarak hasar görmesinin etkisiyle değerinde azalma meydana gelmesi mülkiyet hakkına müdahale olarak kabul edilmelidir.


- Otoyol inşa edilmesinin toplumsal faydası inkâr edilemez. Ancak kurulu bulunan yerleşim yerlerinin içinden otoyol geçirilmesi durumunda bunun komşu taşınmazlar üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldıracak ya da mümkün olan en asgari seviyeye indirecek tedbirlerin alınması zorunludur.


- İdarenin makul ölçüde aldığı tedbirlere rağmen engellenemeyen bir zararın varlığı halinde bunun tazmin edilmesi kamu yararı ile bireysel menfaat arasında adil bir denge kurulabilmesi yönünden zorunludur.


Kararın tamamı için: https://lnkd.in/dMDUCTkS

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belirsiz Alacak Davası

I. GİRİŞ Hukukta bazı aşamalarda alacaklının alacağının miktarını tam olarak belirlemesi mümkün olmamaktadır. Hukuk...

ความคิดเห็น


bottom of page