top of page

İhlal kararının gereklerinin yerine getirilmemesi daha önce verilen ihlalin devam ettiğini gösterir.

ANAYASA MAHKEMESİNİN İHLAL KARARININ GEREĞİ OLARAK YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK HALLERDE USUL HUKUKUNDAKİ YARGILAMANIN YENİLENMESİ KURUMUNDAN FARKLI OLARAK BİR KABULE DEĞERLİK İNCELEMESİ AŞAMASI DA BULUNMAMAKTADIR.


  • Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesi üzerine Mahkeme, dosya üzerinden yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine karar vermiştir.

  • Anayasa Mahkemesi kural olarak ihlalin ve sonuçlarının nasıl ve hangi araçlarla ortadan kaldırılacağı hususunda ilgili mercilere takdir yetkisi bırakır. İlgili merci ihlal kararının niteliğini dikkate alarak bu ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için gerekenleri yapar.

  • Diğer taraftan bireysel başvuru kapsamında temel hak ve hürriyetin ihlal edildiğine karar verildiği takdirde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırıldığından söz edilebilmesi için teme kural, mümkün olduğunca eski hale getirmenin yani ihlal önceki duruma dönülmesinin sağlanması zorunludur. İhlalin sonuçlarının şeklen değil gerçek anlamda ortadan kaldırılması gerekir.

  • Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal kararına bağlı olarak yeniden yargılama kararı verildiğinde ilgili mahkemenin yeniden yargılama sebebinin varlığını kabul hususunda herhangi bir takdir yetkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla böyle bir karar üzerine ilgili mahkemenin yasal yükümlülüğü, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında belirttiği doğrultuda devam eden ihlalin sonuçlarını gidermek üzere gereken işlemleri yerine getirmektir.

(27/05/2022 Tarih, 31848 Sayılı Resmi Gazete - AYM Kararı K.T: 15/03/2022 B:2019/2285)

Kararın tamamı için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/05/20220527-5.pdf

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belirsiz Alacak Davası

I. GİRİŞ Hukukta bazı aşamalarda alacaklının alacağının miktarını tam olarak belirlemesi mümkün olmamaktadır. Hukuk...

Comments


bottom of page